"Sme pobúrení rozhodnutím Európskej komisie, ktorá dočasný rámec
ponechala len pre poľnohospodárov. Podpora, ktorú Slovenská republika vo
forme odpustenia časti odvodov minulý rok zaviedla, bola určená
prioritne pre potravinársky sektor. Až 80 % práce pri výrobe chleba,
pečiva či koláčov prebieha v noci, cez víkendy a sviatky a odpustenie
odvodov malo nárast personálnych nákladov kompenzovať. Náš sektor bude
zrušením podpory jedným z najviac zasiahnutých, keďže cena práce u nás
tvorí viac ako polovicu celkových nákladov," spresnil Lapšanský.
Zdôraznil, že sektor výroby chleba, pečiva a koláčov je najväčším
zamestnávateľom slovenského potravinárstva s viac ako 12.000
zamestnancami. Opatrenie na odpustenie odvodov, ktoré pre potravinárov
schválila v polovici roku 2023 Národná rada SR a v januári bolo
predĺžené, bolo jedinou formou kompenzácie rapídne zvýšených príspevkov
za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, ktoré boli začiatkom roku 2023
znova naviazané na rastúcu výšku minimálnej mzdy.
"Ak sa nenájde adekvátny spôsob podpory, hrozí skokový nárast cien
potravín. Výpadok, ktorý spôsobí skončenie krízového rámca, odhadujeme
len pre náš pekársky sektor na takmer 20 miliónov eur ročne. Na rozdiel
od poľnohospodárov totiž potravinári nemajú žiadnu inú formu podpory,
ktorou by vedeli kompenzovať mimoriadne zvýšenie personálnych nákladov
za posledné dva roky. Najviac by sme privítali systémové riešenie
podpory potravinárskeho sektora. Budeme preto v tejto veci komunikovať s
ministrom pôdohospodárstva a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny,
aby sme spoločne dokázali nájsť riešenie tejto situácie, ktorú
zapríčinilo nepochopiteľné konanie EK," dodal Lapšanský.
SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od
SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu
zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.